ESCOLA VEDRUNA BELLPUIG

Centre concertat per la Generalitat de Catalunya

Qui som?

La proposta educativa que ofereix la nostra escola gira al voltat d’un eix: la valoració de les persones i les relacions interpersonals en un clima familiar, senzill i proper, com a experiència educativa fonamental. Aquesta pedagogia, amb una relació educativa que fomenta el respecte i l’afecte entre educands i educadors, constitueix el segell propi amb el qual Joaquima de Vedruna va impregnar les seves escoles i és el fonament de l’estil educatiu. Aquest eix vertebrador es tradueix en:

 

  • La creació d’un clima escolar positiu i motivador.
  • Fer a cadascú protagonista i responsable del seu creixement personal.
  • La recerca de l’equilibri entre la proposta de metes exigents i les possibilitats i ritmes de cadascú.
  • Un estil de treball actiu i participatiu, atent a promoure la implicació dels alumnes en la millora del seu procés d’aprenentatge.
  • L’estímul de la constància i la tenacitat com a actituds formadores del caràcter.
  • La invitació a sortir d’un mateix i descobrir les possibilitats i responsabilitats d’un món més just.

ESTIL EDUCATIU

Sigueu benvinguts!


Us proposem un breu recorregut per conèixer els eixos inspiradors del Projecte Educatiu de les Escoles Vedruna de Catalunya. Ho fem mitjançant unes idees clau, uns eixos de treball, que s’arrelen en el passat i en la tradició pedagògica inspirada en Joaquima de Vedruna. Són, també, la manera d’entendre un estil educatiu propi en el nostre present i es converteixen, a la vegada, en la carta de navegació del futur de cada un dels nostres centres. Les Escoles Vedruna, repartides arreu de la geografia catalana, s’identifiquen i es comprometen en el futur de l’educació del país al servei dels infants, nens i nenes i adolescents, en tots i cadascun dels pobles i ciutats on són avui presents.

Eduquem infants, nens i nenes, nois i noies per fer que ells siguinels autèntics protagonistes de la seva pròpia educació.

Aquests són els eixos vertebradors de l’Escola Vedruna de Catalunya. Són el nostre nord. Els eixos sobre els quals posem la mirada per tal que cada noi i cada noia desplegui el bo i millor d’ell mateix. Xarxa, escola cristiana, país, educació integral, tutoria, noves tecnologies, valors, sostenibilitat i multilingüisme.

Xarxa


Les trenta-sis Escoles Vedruna de Catalunya compartim una mateixa Proposta Educativa inspirada en el tarannà i en l’obra deixada per Joaquima de Vedruna. Aquest és el marc de referència a partir del qual despleguem totes les nostres accions educatives i formatives. A més, compartim aspectes clau de formació del professorat i aspectes logístics de xarxes tecnològiques i de proveïment. Com a xarxa, les escoles formem vincles que concretem anualment en trobades, seminaris, materials i activitats que s’adrecen al professorat i a l’alumnat.

Escola cristiana


 
Les Escoles Vedruna de Catalunya eduquem a partir d’un ideari cristià que és a l’arrel de la nostra Proposta Educativa. Cada escola disposa d’un Equip de Pastoral que anima i coordina propostes orientades, en el dia a dia, a aprofundir en la vida interior, a avançar cap al compromís comunitari i a viure i celebrar les festes i moments importants del nostre calendari: Tots Sants, Advent, Nadal, Quares-ma, Pasqua, festivitat de Santa Joaquima…

País


Des del seu origen i fundació a la ciutat de Vic, l’any 1826, l’Escola Vedruna de Catalunya està lligada i arrelada al país, cosa que es manifesta en l’ús de la llengua pròpia, en el marc d’un model d’escola catalana i en la impartició de continguts que s’endinsen en el coneixement de la cultura, la història i la tradició de Catalunya. A les Escoles Vedruna es fomenta l’ús de la llengua en el dia a dia i en la celebració de les nostres festes i tradicions: Castanyada, Jocs Florals, Sant Jordi…

Educació integral


Entenem que a les nostres escoles el treball educatiu ha d’abraçar tots els àmbits de creixement de la persona. Per tal d’afavorir un creixement harmònic es potencia l’àmbit intel·lectual, impulsant uns aprenentatges sòlids, l’àmbit físic i de l’expressió corporal, l’àmbit d’autonomia, en el procés d’adquirir la pròpia llibertat i responsabilitat, l’àmbit social, amb la potenciació de les relacions humanes col·lectives i la solidaritat, i l’àmbit moral, per tal que cada alumne/a pugui créixer en valors.

Tutoria


Un dels trets distintius de les Escoles Vedruna és el tracte familiar i diari a través de l’acompanyament de l’alumne en el seu procés de desenvolupament mitjançant programes de tutoria i de seguiment d’atenció individual i personal. Les Escoles Vedruna potenciem un model metodològic propi que fa de l’alumne el primer protagonista del seu creixement.

Noves tecnologies


Les Escoles Vedruna de Catalunya hem posat la mirada en el segle XXI. Entenem que els projectes pedagògics dels nostres centres han de sustentar-se a partir d’uns equipaments tecnològics potents al servei de l’educació. Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) han comportat un canvi accelerat en tots els àmbits de la nostra vida: l’aprenentatge, les relacions, el treball… Des de les nostres escoles treballem per aportar elements per a la innovació educativa, des de la perspectiva pedagògica de les tècniques de l’aprenentatge col·laboratiu i la creació de coneixement en xarxa (TAC). Per això, totes les famílies, mestres i alumnes de cada centre compartim una plataforma digital, Click-edu.

Valors


Els valors que volem posar en relleu són: la vida, la llibertat, la justícia, la pau, la fraternitat (solidaritat) i la transcendència. Al costat del treball d’acompanyament tutorial que realitzen els docents, les nostres escoles fomenten durant el curs tota mena d’accions destinades a fer vius aquests valors.

Sostenibilitat


Són moltes també les Escoles Vedruna que s’im-pliquen en el treball transversal dels valors de l’ecologia i de la sostenibilitat. Algunes, a través del programa d’Escola Verda. D’altres potenciant hàbits i valors en diferents moment del dia a l’escola: esmorzar, menjador, horts escolars, reciclatge… Són maneres diferents i positives per educar en la sostenibilitat i en el compromís per un món millor.

Multilingüisme


L’opció de les nostres escoles per l’obertura al diàleg i al món ens impulsa a seguir potenciant l’aprenentatge de les llengües estrangeres a través de diferents formes de treball: l’ús d’auxiliars de conversa nadius i de grups reduïts, el foment d’ex-periències d’immersió lingüística, l’obtenció de titulacions oficials, la participació en programes internacionals (COMENIUS)…

Eixos del nostre compromís
 

01. L’atenció i l’acompanyament educatiu de les persones, en funció de les seves necessitats, i l’estímul al ple desenvolupament de les possibilitats de cadascú.

 
02. El compromís amb una educació en valors que és a la base d’una convivència veritablement humana, alhora que coherent amb un model educatiu d’inspiració cristiana.
 

03. El diàleg escola-famílies en un marc de corresponsabilitat educativa i de recolzament mutu.
 

04. La participació de tota la comunitat educativa en la vida escolar.
 

05. La utilització de metodologies actualitzades, actives i creatives, recolzades en la valoració de l’esforç i del treball ben fet.

 
06. L’avaluació atenta de les nostres actuacions, amb els ulls posats en la seva constant millora.
 

07. Una orientació renovada de la formació religiosa, en el marc d’una societat plural.
 

08. La sensibilitat i el compromís amb el propi país i amb tota la comunitat humana del món.

El nostre estil pedagògic

 
La pedagogia de les Escoles Vedruna és una pedagogia amb estil propi que gira al voltant d’un eix: la valoració de les persones i les relacions interpersonals en un clima familiar, senzill i proper, com a experiència educativa fonamental. Aquesta pedagogia, amb una relació educativa que fomenta el respecte i l’afecte entre educands i educadors, constitueix el segell propi amb el qual Joaquima de Vedruna va impregnar les seves escoles i és el fonament de l’estil educatiu. Aquest eix vertebrador es tradueix en:

 01. La creació d’un clima escolar positiu i motivador.

 02. La responsabilitat de fer a cadascú protagonista i responsable del seu creixement personal.

 03. La recerca de l’equilibri entre la proposta de metes exigents i les possibilitats i ritmes de cadascú.

04. Un estil de treball actiu i participatiu, atent a promoure la impli-cació dels alumnes en la millora del seu procés d’aprenentatge.

 05. L’estímul de la constància i la tenacitat com a actituds formado-res del caràcter.

 06. La invitació a sortir d’un mateix i descobrir les pròpies possibili-tats i responsabilitats en la construcció d’un món més just.

Escoles Vedruna Catalunya:


Joaquima Vedruna Terrassa

 Vedruna Àngels Barcelona

 Vedruna Arbúcies

Vedruna Artés

 Vedruna Balaguer

Vedruna Bellpuig

Vedruna Berga 

Vedruna Cambrils 

Vedruna Cardona 

Vedruna Carme Sabadell

Vedruna Escorial Vic

 Vedruna Espluga de Francolí 

Vedruna Girona 

Vedruna Gràcia Barcelona  

Vedruna Immaculada Barcelona 

Vedruna Immaculada Sabadell

Vedruna Llar Infantil Vic

Vedruna Malgrat

Vedruna Manlleu

Vedruna Manresa

Vedruna Mollerussa

Vedruna Palafrugell

Vedruna Palamós

Vedruna Puigcerdà

Vedruna Ripoll

Vedruna Sallent

Vedruna Sant Boi de Llobregat

Vedruna Sant Sadurní d’Anoia

Vedruna Sta. Coloma de Queralt

Vedruna Tarragona

Vedruna Tàrrega

Vedruna Tona

Vedruna Tordera

Vedruna Vall Terrassa 

Vedruna Valls

Vedruna Vilafranca del Penedès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: